28 Nisan 2016 Perşembe

KEYİFLİ BAHÇELER


Beton yığınlarının içerisinde nefes alabileceğimiz yegane yerlerdir bahçelerimiz.Birçoğumuz yoğun ve stresli iş ortamından arta kalan zamanlarda hobi olarak bahçe düzenleme yapmaktayız aslında.Peki bakımı çok mu zor?Hobi olarak baktığımızda hiç de zor bir yanı yok bahçe bakımının,yeter ki biz bu işi belli bir düzen içerisinde yapabilelim.

Yaz aylarının yaklaştığı bu günlerdeki  sıcak bahar aylarında kendimizi bahçe ve açık havaya atarız.Kışın soğuk ve yağışlı günlerinden,baharın ısıtıcı ve güneşli günlerine geçiş hepimizi çok mutlu eder.İşte bu güneşli ve sıcak günlerde bahçe işleri de bize hobi olarak iyi gelir.

Hemen hemen hepimiz bahçeli bir evde oturmanın hayalini kurarız.Toprağa temas etmek,çiçekli bitkilerle bağ kurmak,meyve ve süs ağaçlarının seyrine dalmak veya görsel dünyamıza eşlik edecek bir bahçe manzarasına sahip olmak insan olmamızın,yani doğamızın gereği.Artık hangi meyvenin hangi mevsimde çıktığını,hangi çiçeğin hangi mevsimde açtığını bilmeyen;en yaygın ağaç ve çiçeklere dahi yabacılaşan bir insanlık ile karşı karşıyayız.

Kolları sıvayıp bahçemizi düzenleyelim:

Bahçe düzenlemesi toprağın bataklık,ormanlık,tropik,kurak ya da kayalık olmasına göre değişebilir.Bu o toprakta yetiştireceğimiz bitkileri de belirler.Çünkü bazı bahçelerde bir bitkinin değişik türleri ekilirken,bir başkasında mevsimlik çiçekler ya da aynı çiçeğin iki ayrı rengi yetiştirilir.
Ekim işine geçmeden önce,bulunduğumuz bölgenin iklimi mevsimi,toprağın özellikleri,su durumu ve kullanacağınız alanın büyüklüğünü dikkate alın.

    Bakımı özen isteyen çim alanları istiyorsanız bitki gruplarını,kenarlara doğru yerleştirmek,sonraki süreçte çim biçme işlemi açısından da kolaylık sağlayacaktır.Kısa boylu bitkilerde de,yer yer bitki yatakları oluşturarak,bahçeye hareket kazandırmak mümkün.Bitki grubu yataklarının dört taraftan da ulaşılabilir olması,bitkilerin bakımını da kolaylaştırır.

Mevsim İlkbahar olduğuna göre,bahçenizde yapacağınız ilk şey,bahçenizde kıştan kalan kuru yaprakları el veya en rahat bir tırmık ile toplamak. 'Doğada her şey bir başka şey için yaşam kaynağıdır.'felsefesini de dikkate alıp,topladığınız yaprakları daha sonra organik gübre olarak da kullanabileceğinizi hatırlatmak isterim.

Yine başka bir işlem toprağın hava almasını sağlamak.Bahçenizde meyve ağaçlarınız varsa,bu ağaçları toprağını kabartıp ağacın nefes almasını sağlayabilirsiniz. Tomurcuklanmanın başlamasıyla birlikte bahçenizdeki ağaç ve bitkilerin ilaçlama işlemini 15'er günlük sürelerle yapmanız gerekir.

Yaz çiçeklerinin tohum yada fidelerinin ekimi de yine bu dönemde yapılır.Koyun gübresi ve torf karışımı gübre ile beslenir.Meyve ağaçlarının budamasını da unutmayınız.
Kış ve yaz budaması olarak iki kısımda yapılmaktadır.
Kış budaması ağaçların dinlenme evresinde yapılan budamadır. Soğuk yapmayan yerlerde kış budamasına bütün kış devam edilebilir.
Yaz budaması,kış budamasından sonra,ağaçların yaşlı kısımlarında budanan yerlerin kenarlarından,lüzumsuz sürgünler çıkabilir.Yaz başlarında bu lüzumsuz sürgünleri kesmek veya kısaltmak gerekir.

Bahar aylarının içerisinde bulunduğumuz günlerde bahçe düzenlemeleriniz de nelere dikkat etmelisini z kısaca anlatmaya çalıştım.Umarım faydalı bir paylaşım olmuştur.





Hiç yorum yok:

KÜBA MI DÜNYAYA,DÜNYA MI KÜBA'YA AÇILIYOR ?

  Hafta sonunun keyfini evde çıkarmayı deniyorum.Gerçi yoğun iş temposu içerisinde,şantiyelerin ağırlığında geçen bir haftanın yorgunluğun...