Antioksidanlar vücut direncinin sağlanması için gerekli olan en önemli takviyelerdir. Antioksidanlar en fazla vitaminler içerisinde bulunur ve bulundukları vitaminlere göre vücudumuzda farklı organların iyileşmesi veya hastalığa yakalanmaması bakımından yardımcı olur.E vitaminleri yağda çözülebilen türde bazı kanserlerin risklerini azaltma bakımından önemli bir antioksidandır.
Bitkisel çayların birçoğu antioksidan olmaları
bakımından bazı hastalıklara iyi gelmektedirler. Ada çayı da bunlardan biridir.
Ada çayı, soğuk algınlığına, diş eti hastalıklarına ve yüzümüzde oluşan
sivilcelerin iyileşmesine etkili olmaktadır. Ada çayı ile sık sık yapılan ağız
gargarası dişlerin beyazlamasında da etkilidir. Yapılan birçok araştırmada
karaciğerin antioksidan aktivesinde artış sağlayarak etkili olduğu ve vücudun
zararlı toksinlerden kurtulmasına kısa sürede yardımcı olduğu ispatlanmıştır.
Bunların dışında strese karşı ve şeker hastalığına karşıda iyi geldiği
bilinmektedir.
Kuşburnu da önemli bir antioksidan olup, C vitamini bakımından en zengin meyvedir.
Portakal, mandalina, limon gibi c vitamini zengin meyvelerden daha fazla c
vitamini bulundurur. Kuşburnu pekmezi, reçeli ve çayı olarak tüketilmektedir.
Yapılan araştırmalarda eklem ve romatizma hastalıklarının tedavisinde etkin
olduğu tespit edilmiştir. Soğuk algınlığı ve gribe karşıda bağışıklık
sistemimizi korumaktadır. Soğuk algınlığının neden olduğu hastalıklara
yakalanmamak için kuşburnu çayının fazlaca tüketilmesi yararlı olacaktır.
Antioksidan olarak faydalanacağımız birçok besinin
karaciğerin görevini sağlıklı yapabilmesi için etkin olduğunu söyleyebiliriz.
İçerisinde sülfür bulunan yiyecekler vücuda giren karaciğerde etkili olan
kimyasalların temizlenmesinde etkilidirler. Sülfür zengini besinler olarak
soğan, sarımsak ve lahanayı sayabiliriz.
Meyveler antioksidan bakımından çok zengindir ve
karaciğerin görevlerini yerine getirmesinde yardımcı olurlar. Birçok zararlı
toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olurlar ve toksinleri temizleme görevi
olan karaciğerin yükünü azaltırlar. Çilek, yaban mersini, kivi, portakal, erik,
nar, armut ve elma gibi meyveler karaciğer üzerinde etkilidirler. Protein ve tahıllarda
bu konuda etkin besinlerdir.
Hurma da tüm dünyada antioksidan olma özelliğinden
dolayı fazlasıyla tüketilmektedir ve birçok hastalığın tedavisinde etkili
olduğu bilinmektedir. Hurma hücreleri yenileme bakımından ender olan bir yapıya
sahiptir.
Ceviz de çok etkin antioksidan görevi gören
elementleri bünyesinde bulundurduğundan dolayı önemli bir antioksidandır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder