20 Ocak 2016 Çarşamba

ANTİOKSİDANLAR

                                             



Antioksidanlar vücut direncinin sağlanması için gerekli olan en önemli takviyelerdir. Antioksidanlar en fazla vitaminler içerisinde bulunur ve bulundukları vitaminlere göre vücudumuzda farklı organların iyileşmesi veya hastalığa yakalanmaması bakımından yardımcı olur.E vitaminleri yağda çözülebilen türde bazı kanserlerin risklerini azaltma bakımından  önemli bir antioksidandır.

Bitkisel çayların birçoğu antioksidan olmaları bakımından bazı hastalıklara iyi gelmektedirler. Ada çayı da bunlardan biridir. Ada çayı, soğuk algınlığına, diş eti hastalıklarına ve yüzümüzde oluşan sivilcelerin iyileşmesine etkili olmaktadır. Ada çayı ile sık sık yapılan ağız gargarası dişlerin beyazlamasında da etkilidir. Yapılan birçok araştırmada karaciğerin antioksidan aktivesinde artış sağlayarak etkili olduğu ve vücudun zararlı toksinlerden kurtulmasına kısa sürede yardımcı olduğu ispatlanmıştır. Bunların dışında strese karşı ve şeker hastalığına karşıda iyi geldiği bilinmektedir.

  
Kuşburnu da önemli bir antioksidan olup,  C vitamini bakımından en zengin meyvedir. Portakal, mandalina, limon gibi c vitamini zengin meyvelerden daha fazla c vitamini bulundurur. Kuşburnu pekmezi, reçeli ve çayı olarak tüketilmektedir. Yapılan araştırmalarda eklem ve romatizma hastalıklarının tedavisinde etkin olduğu tespit edilmiştir. Soğuk algınlığı ve gribe karşıda bağışıklık sistemimizi korumaktadır. Soğuk algınlığının neden olduğu hastalıklara yakalanmamak için kuşburnu çayının fazlaca tüketilmesi yararlı olacaktır.

Antioksidan olarak faydalanacağımız birçok besinin karaciğerin görevini sağlıklı yapabilmesi için etkin olduğunu söyleyebiliriz. İçerisinde sülfür bulunan yiyecekler vücuda giren karaciğerde etkili olan kimyasalların temizlenmesinde etkilidirler. Sülfür zengini besinler olarak soğan, sarımsak ve lahanayı sayabiliriz.



Meyveler antioksidan bakımından çok zengindir ve karaciğerin görevlerini yerine getirmesinde yardımcı olurlar. Birçok zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olurlar ve toksinleri temizleme görevi olan karaciğerin yükünü azaltırlar. Çilek, yaban mersini, kivi, portakal, erik, nar, armut ve elma gibi meyveler karaciğer üzerinde etkilidirler. Protein ve tahıllarda bu konuda etkin besinlerdir.

Hurma da tüm dünyada antioksidan olma özelliğinden dolayı fazlasıyla tüketilmektedir ve birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. Hurma hücreleri yenileme bakımından ender olan bir yapıya sahiptir.

Ceviz de çok etkin antioksidan görevi gören elementleri bünyesinde bulundurduğundan dolayı önemli bir antioksidandır.






Hiç yorum yok:

KÜBA MI DÜNYAYA,DÜNYA MI KÜBA'YA AÇILIYOR ?

  Hafta sonunun keyfini evde çıkarmayı deniyorum.Gerçi yoğun iş temposu içerisinde,şantiyelerin ağırlığında geçen bir haftanın yorgunluğun...